1 Decembrie si semnificatia acestei zile

1 Decembrie si semnificatia acestei zile

La data de 1 Decembrie 1918 avea loc Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sustinuta de peste 100.000 de romani sositi din toate colturile Banatului si Ardealului pentru a participa la adoptarea unei Rezolutii prin care se consfintea unirea tuturor romanilor din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures cu cei din Romania.

In fiecare an, la data de 1 Decembrie, se sarbatoreste lupta si curajul romanilor transilvaneni pentru Unitatea Nationala si marcarea momentului crearii Romaniei Mari.

“Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti” spunea Florin Constantiniu (istoric roman, membru corespondent al Academiei Romane), datorita faptului ca natiunea s-a dovedit ca fiind mai puternica decat un partid sau guvern, indreptandu-se spre aspiratia unanim acceptata si anume “statul national”.

Cum sarbatorim aceasta zi?

Ziua nationala este sarbatorita prin parade si diferite evenimente artistice. Avem parte anual de defilari militare ale angajatilor Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Paza si Protectie.

Se vor depune coroane in memoria eroilor, vor avea loc concerte ale unor artisti cunoscuti si se vor organiza focuri de artificii in orasele mari ale tarii.

Indiferent de programul stabilit, romanii au parte de doua zile libere consecutive  de Sf. Andrei (30 noiembrie) si de Ziua Nationala a Romaniei (1 Decembrie) – sarbatori legale acordate de guvern.

1decembrie-mobil

 

Lasa un comentariu