Cum sa citim si sa intelegem tensiunea arteriala

Cum sa citim si sa intelegem tensiunea arteriala

Intelegerea tensiunii arteriale nu este un lucru usor, in special cand suntem inconjurati de termeni precum tensiune arteriala “sistolica”, “diastolica”, “milimetri coloana de mercur (mmHg)” etc.

Cu toate acestea, prin studierea urmatoarelor concepte puteti deveni un expert in citirea si intelegerea elementelor de baza ale tensiunii arteriale, cunoasterea acestor elemente fiind un lucru esential pentru identificarea problemelor de hipertensiune arteriala in stadiile sale incipiente si prevenirea complicatiilor ulterioare.

Cel mai important pas este achizitionarea unui tensiometru de calitate, acesta devenind pe parcursul anilor indispensabil in multe familii. Cu ajutorul unui tensiometru de calitate putem preveni sau ajuta in tratamentul afectiunilor cardiace sau vasculare.

Alegerea tensiometrului va fi facută in functie de nevoile dumneavoastra, tensiometrele fiind disponibile cu o multitudine de functii, incepand de la alegerea unui tensiometru mecanic: (examinarea se realizeaza prin ascultarea batailor inimii cu ajutorul stetoscopului, prima bataie care se aude indica presiunea sistolica (cea maxima/mare), iar ultima care se aude indica presiunea distolica (minima/mica), sau a unui tensiometru electronic (afișajul va fi realizat digital, astfel tensiometrul fiind recomandat pentru persoanele fara experienta  in citirea tensiunii arteriale).

O alta caracteristica pe care va trebui sa o luati in considerare este modul de fixare al tensiometrului pe care doriți sa il achizitionati, optiunile fiind urmatoarele: cu fixare pe brat (considerate ca fiind cele mai precise) si cele cu fixare pe incheietura.

Va recomandam ca pentru o monitorizare cat mai riguroasa a tensiunii sa alegeti un tensiometru validat clinic conform protocolului BHS (Societatea britanica de hipertensiune) si ESH (Societatea Europeana de hipertensiune). Acum ca am identificat ce tip de tensiometru dorim sa achizitionam, urmeaza sa aflam ce ne spun cifrele mai exact.

Ce îmi spun datele de pe tensiometru?

Pentru a stabili daca tensiunea dumneavoastra arteriala este una normala, numarul cel mare (sistolic) va trebui sa se incadreze între 90 și 120 mmHg, iar numarul cel mic (diastolic) între 60 si 80 mmHg. In cazul in care cifrele sunt mai mici decat cele prezentate mai sus, corpul si creierul dumneavoastra nu primeste destul sange oxigenat, acest caz fiind cunoscut sub numele de hipotensiune arteriala. In cazul in care cifrele sunt mai mari decat cele prezentate, riscul de boli de inima si de infarct creste substantial, aceasta situatie fiind cunoscuta sub denumirea de hipertensiune arteriala. 

Chiar daca in momentul de fata cifrele prezentate de tensiometru se incadreaza in limitele normale, sunt anumite masuri pe care ar trebui sa le luati pentru a va scadea riscul de afectiuni in viitor.

Masuri preventive pe care le puteti lua pentru a va proteja de potentialele afectiuni ale inimii:

  • Reducerea aportului de sodiu (sare), nu mai mult de 2300 mg pe zi în cazul adultilor cu tensiune arteriala normala, si maxim 1500 mg pe zi in cazul celor ce prezinta deja semne de hipertensiune arteriala;
  • Reducerea consumului de alimente procesate;
  • Reducerea consumului de cofeina;
  • Efectuarea de exercitii fizice minimum 30 de minute pe zi;
  • Mentinerea unei greutati potrivite inaltimii si varstei;
  • Scaderea nivelului de stres (prin exercitii de yoga, meditatii, citit);
  • Reducerea consumului de alcool;
  • Renuntarea la fumat.

Mentinerea tensiunii arteriale la un nivel normal reprezinta un element extrem de important in asigurarea sanatatii inimii si in scaderea potentialelor accidente vasculare cerebrale. Un stil de viata sanatos si o alimentatie cat mai echilibrata, combinate cu medicamentatia potrivita pentru fiecare tip de afectiune, vor duce la o îmbunatatire a calitatii vietii.                 

Lasa un comentariu