Terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este o modalitate revoluționară de tratare a multor condiții, inclusiv boli obstructive ale căilor respiratorii.

Această formă de tratament implică introducerea medicamentelor în căile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obține un efect topic sau sistemic.

Cel mai mare avantaj al acestei terapii este că utilizează doze mai mici de substanțe medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, în tip ce răspunsul la tratament este unul rapid. Dimensiunea particulelor este foarte importantă întrucât admnistrarea medicamentelor depinde de această într-o mare măsură.

Există mai multe tipuri de dispozitive care pot genera aeorsoli:

 • nebulizatoare
 • dispozitive de inhalare cu pudră uscată
 • dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate.

Referindu-ne la tipurile de aparate aerosoli, remarcăm varietatea de aparate disponibile pe piață. Necesitatea unui astfel de aparat este incontestabilă, rămânând de decis aparatul propriu zis. Neomed oferă o paletă largă de aparate aerosoli, începând cu ediția pentru copii, care îi ajută să identifice aparatul cu o jucărie, aparate aerosol cu piston, aparate aerosol cu compresor, aparatul cu ultrasunete sau aparatele profesionale.

Utilizarea fiecăruia dintre aceste dispozitive are avantaje și dezavantaje care trebuie înțelese pentru a se optimiza beneficiile pentru sănătate. Terapia cu aerosoli poate fi utilizată și în cazul ventilației mecanice că parte a terapiei bronhodilatatoare, a medicației antiinflamatorii și uneori pentru instilarea antibioticelor sau mucoliticelor.

Cunoașterea principiilor și situațiilor în care poate fi aplicată terapia cu aerosoli sunt esențiale pentru utilizarea efectivă a acesteia în cazul diferitelor afecțiuni.

Cum ajung aerosolii în plămâni

În timp ce o persoană respiră, aerosolii pătrund prin gură, trahee, bronhii care se ramifica în pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole ce conțin la rândul lor mici săculeți cu aer (alveole).

Cel mai des, în cadrul terapiei cu aerosoli sunt folosite bronhodilatatoarele care au rolul de a relaxă căile respiratorii, astfel încât acestea să devină mai spațioase, iar respirația să fie mai ușoară. Cele mai multe tratamente cu aerosoli durează aproximativ 10 minute și este indicat să se repete de 3-4 ori pe zi.

Cum se desfășoară tratamentul cu aerosoli

Pentru că terapia cu aerosoli să fie eficientă se recomanda respectarea următoarelor etape:

 • se alege o zonă confortabilă, bine iluminata și aproape de o sursă de curent
 • se conectează aparatul de arosoli la sursă de curent
 • se spală bine mâinile înainte de a monta părțile dispozitivului de aerosoli sau de a manipulă medicația.
 • se toarnă medicația în recipientul special al aparatului de aerosoli
 • dacă medicația nu este ambalată sub formă unei doze se va măsură corect cantitatea acesteia și se va dilua cu soluție salină sau apa.
 • medicul va oferi cantitățile exacte și instrucțiuni specifice privind amestecarea medicației.
 • se atașează capacul la recipientul în care a fost pusă soluția medicamentoasa.
 • se introduce unul dintre capetele tubului de alimentare la recipientul aparatului de aerosoli și celălalt la unitatea acestuia. Se bagă în priză celălalt cablu al unității dispozitivului de aerosoli.
 • persoana care va face aserosoli se va așeza în poziție șezândă și va porni aparatul de aerosoli. Ar trebui să se poată observă cum sunt eliberate pulberi fine din piesă bucală a nebulizatorului. Dacă nu se întâmplă acest lucru trebuie verificate din nou conexiunile și cantitatea de medicament.
 • piesa bucală a aparatului se va ține între dinți, cu buzele de jur împrejurul ei și se va respiră normal pe gură, nu pe nas.
 • ritmul respirației va fi normal nu accelerat pentru că medicamentul să fie distribuit uniform în plămâni.
 • tratamentul se va face complet, iar apoi se va opri compresorul nebulizatorului.
Comment ( 1 )
 1. Cum sa prevenim afectiunile repiratorii in sezonul receBlog Neomed.ro | Blog Neomed.ro
  decembrie 12, 2016 at 2:14 pm
  Reply

  […] Pentru o analiza mai amanuntita a modului de functionare a aparatelor de aerosoli va recomandam sa cititi urmatorul articol. […]

Lasa un comentariu